:: GeLaS & jAg ::

Reactions: 
Tadi, fikiran aku merewang2. asyik dok fikir pasal si dia. sambil tuang air dari jag masuk ke gelas, tetibe melimpah sampai habis lantai basah.. then aku terfikir pasal ni...

si dia mahukan kasih sayang daripada aku.. bayangkan aku ialah jag, dan dia ialah gelas. air pulak diibaratkan macam kasih sayang aku padanya. dia nak, so aku bagi, means aku tuangkan dari jag tu masuk ke dalam gelas..

kalau aku tuang sedikit, dia akan cakap tak cukup, NOT ENOUGH!! tapi kalau aku tuang banyak2 sekalipun, aku tak rasa dia mampu menerima semua kasih sayang yang aku ada. aku bukannya tak boleh bagi sampai melimpah2, tapi, end up nye, kasih sayang yang berlebihan tu tak guna juga.. pasti akan terbuang macam tu je. nak memburukkan lagi keadaaan, akan timbul pulak masalah kepada diri aku sendiri. betul x?

macam mana pulak kalau aku nak "tuang" cukup2 muat "gelas" tu? macam mana aku nak tau? adakah gelas tu perlu bersuara dengan memberitahu bahawa sudah cukup? tak mungkin!! si gelas seharusnya nak semua air dari dalam jag walaupun dia tau dia tak mungkin mampu untuk menerima kesemuanya..

aku terkilan dengan sifat gelas. adakah ini dikatakan tamak? atau, adakah dia nak semua air semata-mata takut jag tu tuang air kat "gelas lain"?

gelas, janganlah risau. kalau dah cuma ada satu gelas je yang si jag tu pandang, air tu takkan kemana-mana.. pastikan sampai ke dalam gelas jugak akhirnya..

tapi, kalau si gelas masih nak bersikap sebegini, jangan terkejut sekiranya jag tersebut berpaling tadah dan tuang air yang ada masuk dalam gelas-gelas lain yang lebih sesuai, yang tak tamak, yang lebih besar perhaps... hurm....

fortunately buat si gelas, air yang ada dalam jag ni pun dah tak banyak... sekadar cukup2 untuk satu gelas sahaja, sebab banyak yang lain telah dibazirkan dengan tersalah tuang masuk gelas2 yang bocor, gelas2 yang pecah, dan gelas2 hiasan yang bukan untuk diisi dengan air..

diharap gelas dapat memahami perasaan si jag.. renung-renungkanlah...

-adam celak @ budak keji-

:: HaNyA sEmEnTaRa ::

Reactions: 
langit tak selalunya cerah. Akan datang juga waktu dimana matahari kan menghilang jua. begitu juga dengan kehidupan. Hidup ni tak sentiasa indah. Walaupun kita sedang bergembira, sentiasa ingat sesungguhnya akan datang waktu dimana kita pasti diselubungi kegelapan.. ibarat buah mempelam bersepai di tepi jalan..

Al-kisah 2 orang kawan lama, sorang namanye Balqis (bukan nama sebenar) sorang lagi Imran (name btol.. haha)

Balqis: wei, aku tny ni, jawab jujur ye?
Imran: ok, tanye la ape

Balqis:sape awek kat fesbuk hang? awek hang ka?
Imran: erm.. tak

Balqis:hang minat kat dia ka?
Imran: minat sgt2 la..

Balqis:awat tak mintak kapel je terus?
Imran: dia tak ready lagi kot.. ntah, tataw la aku. lgpun aku ada terkilan sikit sebab dia dok kontek lagi ex dia tu.. isk isk isk..

Balqis: la ni apa progress hang ngan dia?

Imran: erm, kitorang da mcm kapel da benanye, bukak mata, dia org first msg aku, pejam mata pun sama.. hari2..
Imran: mcm2 lagi la yg kapel2 standard len bwat.. siap aku da jumpa parent dia lagi, aku panggil die sayang, die panggil aku abang.. huhuu..
Imran: kalau ikut dari apa yg aku nampak, tak lama lagi insyaallah dapat la kot kapel ngan dia. hahaha

Balqis: Imran, aku ade mende sket nak cakap kat hang..

- aku dulu pernah gaduh dgn balak aku
- masa tgh gaduh tu, ada sorang mamat berkenan kat aku,
- kami dok men msg tiap2 hari, keluaq date semua2 laa
- dia blanja aku makan, bwk aku tengok wayang.. etc..
- aku panggil dia syg2 gak, sama macam situasi hang..
- siap parents dia berkenan plak kat aku, kononnya sesuai ngan anak dia tu


Imran: so, hang nak habaq yang hang ni sama la dgn pompuan yg aku minat ni?

tapi, kebenarannya ialah...

- aku msg2 sebab aku tanak rasa kesunyian, sbb tgh gaduh ngan bf aku
- so that bila org tengok aku bace msg, sentiasa tersenyum2, mcm xde prob
- aku date ngan dia sekadar nak hilangkan rasa sepi, aku nk ada teman time bf aku tengah hangin dgn aku..
- aku suka dia panggil aku sayang2, sebab aku suka diri aku terasa seperti disayangi. aku panggil dia sayang jugak sebab takmau dia berenti panggil aku sayang..
- aku takdak perasaan lain kat dia selain daripada kawan.
- lepas dua bulan, aku berenti kontek dia. tu pun bila aku dapat tau dia betul2 minat kat aku..

Imran: wtf?? apa yang hang cuba nak bagitau aku ni??

Balqis: Sori Im, aku tau perbuatan aku ni salah
Balqis: tapi, ni ja cara aku nk lupakan problem aku dgn mamat tu
Balqis: aku nak nasihatkan hang, JGN TERLALU MENARUH HARAPAN kat dia
Balqis: dia mungkin sama ja dgn aku..
Balqis: lagipun, aku ni pompuan Im... aku sgt memahami pompuan..
Balqis: hang mungkin ingat dia betul2 minat kat hang gak
Balqis: just, BEWARE...

Imran: .....wtf.....

Balqis: lek la Im,, itu dari sudut pandangan aku,
Balqis: tak semua pompuan sama... mungkin awek tu pun ikhlas nk kt hang
Balqis: just berjaga2 la, sebab aku takut dia sama ja mcm aku
Balqis: ok Im?
Balqis: ttyl...

---------------------

Ini sedikit sebanyak apa yg Imran cerita kat aku. mungkin dia sekarang tengah happy dengan situasi dia sekarang, dimana dia terasa dirinya disayangi, dan dia juga menyayangi gadis tu.. tapi, adakah dia tau yang gadis tu betul2 suka kat dia atau cuma nak teman dikala sepi? memang babi la pompuan tu kalau dia buat kat Imran camtu. Kesian kat Imran.. memang betul dia happy, dan aku tau cinta dia kat minah tu memang betul2 ikhlas, memang rugi minah tu kalau dia tolak cinta si Imran. Silap haribulan, aku sendiri pi cari minah tu kasi lempang dua tiga das biar die sedar sket.

Buat Imran, kuatkanlah semangat, kita ni lelaki, jgn cepat mengalah.. jgn jadi macam member kita si T****Q yang cuba bunuh diri sebab cinta. kalau dia tolak cinta ko, ko sabar je.. ok? sesungguhnya mungkin ada wanita lain kat luar sana yang lebih berhak menerima cinta suci ko tu.. ini semua dugaan hidup.. apa2 yang jadi, cakap je kat member2, jgn simpan.. kang ko jiwa kacau sensorang lagi susah... ok?? all the best!!

p/s- and if hang jadi kapel ngan minah tu, jgn lupa member plak!!! hehehe!! =p

:: jAnGaN BuLi KaNaK-kAnAk ::

Reactions: 
Alkisah pada suatu petang, aku tengah kalut2 nak cepat. So aku park je motor aku

kat bawah (ground floor). dan aku terus bergegas pegi kat lif.


scene pertama,

Nak dijadikan cerita, semasa menunggu lif tu, ada sorang budak dalam lingkungan

6-7 tahun tengah tunggu lif jugak. baru balik kelas agama kot, pakaian sopan je.

hahaha.. so, kitorang berdua jela time tu.


scene kedua,

maka pintu lif pun terbuka. kitorang berdua pun masuk. aku tekan no.4 (sebab

rumah aku kat level 4) dan budak tu pun tekan no.10 (sebab rumah die kat level

atas skali).. yang aku tak puas hati sebab, sebaik saja pintu tu

tertutup...............


scene ketiga

budak kecik tu gatal jari pegi tekan "3" sedangkan takde sapa2 pun nak turun kat

level tu. aku punyela geram kat budak tu.. kalo ikutkan hati, aku picit-

picitttttt je budak tu sampai lebam! eee.. aku dah la nak cepat, die bole plak

buat hal.. isk isk isk...


klimax of the story

sebaik sahaja aku sampai level 4, pintu lif pun terbuka. tapi aku tak terus

keluar. korang tau ape aku buat? aku tekan no. 5,6,7,8, dan 9!!! hahahaahahaa!!!

kesiaaaan budak tu. mesti die panas gle ngan aku. sori la ye dik?! sape suruh

carik pasal ngan abang gangster.. hahaha!!


---moral of the story---

* lu pikir la sendiri nabil!! huhuhu~ =p

:: SiFaT DaRi BuLaN KeLaHiRaN ::

Reactions: 
Diambil dari penterjemahan Dato' Fadzilah Kamsah.. Bagi golongan yang lahirnya jatuh pada bulan Ogos.. Kat bawah nie, aku seperatekan dalam 3 kategori. 1st, yang aku pasti, 2nd, yang aku tak pasti, 3rd, yang aku tak setuju...


--BENAR--
* Suka berlawak
* Mudah tertawan padanya.
* Sopan santun dan mengambil berat terhadap orang lain.
* Terlalu pemurah & bersikap ego.
* Dahagakan pujian.
* Sangat cemburu.
* Suka memimpin & dipimpin.
* Sifat suka berangan.
* Berbakat dalam seni lukis, hiburan & silat.
* Belajar untuk bertenang.
* Romantik, pengasih dan penyayang.
* Suka mencari kawan


-TAK PASTI--
* Berani dan tidak tahu takut.
* Orangnya agak tegas & bersikap kepimpinan.
* Pandai memujuk orang lain.
* Nilai harga diri yang sangat tinggi.
* Semangat juang yang luar biasa.
* Sangat sensitif
* Mudah marah apabila cakapnya dilawan.
* Daya pemerhatian yang tajam & teliti.
* Cepat sembuh apabila ditimpa penyakit.
* Sikap kelam kabut.
* Fikiran yang berdikari.
* Cepat berfikir

--TIDAK BENAR--
* Cepat marah & mudah mengamuk (DULU, BENAR, sekarang tidak lagi)
* tidak mudah merajuk (MUNGKIN MUDAH MERAJUK, TAPI SANGAT SENANG DIPUJUK)

:: MeTaFoRa ::

Reactions: 
Antara metafora-metafora menarik sejak kebelakangan ni. aku dapat daripada beberapa orang kenalan aku.. tapi ini agak best jugak la. Yang first sekali, pasal bunga rose.. alaaa, korang tau kan? bunga yang penuh dengan duri tu.. ayat betul dia lebih kurang bunyik mcm nie, "if you were a rose, I would be the thorns to protect you from the beast"..

apa yang aku faham dari statement ni ialah, rose tu sangat cantik, semua orang nak petik. kekadang, tak semua yang nak petik tu sebab dia suka, ada yang nak petik sebab dengki dengan kecantikannya. sebab tu bunga rose ni memerlukan duri yang tajam sebagai protection.. definition tersirat ialah, perempuan ibarat bunga, dan lelaki yang sesuai dengannya ialah orang yang mampu mempertahankan dirinya dari tangan2 sial lelaki lain... hurm...

yang kedua, statement yang lebih kepada bentuk soalan~
"kenapa hawa (perempuan) dicipta daripada tulang rusuk kiri nabi Adam (lelaki)"

jawapan dia sangat simple.. "tulang rusuk tu dekat dengan hati untuk dicintai, bukan untuk dihina dimaki, juga dekat dengan tangan untuk dilindungi, bukan untuk disepak terajang macam kuli"...

"kenapa rusuk? kenapa bukan tulang dari kepala? atau tulang dari kaki?"

Jawapan dia simple jugak, bukan dari tulang kepala kerana perempuan bukan ditakdirkan untuk mengawal lelaki (sebagai hamba). juga bukan dari tulang kaki kerana bukan untuk diperhambakan oleh kaum lelaki.

hurm... renung-renungkanlah sayang.. =)

:: DeFiNiTiOn oF LoVe ::

Reactions: 
to love is nothing...
to be loved is something...
to love and to be loved is everything...

since I'm not your everything, how about I'll be nothing
don't settle for the one you can live with,
wait for the one u can't live without..

love is like a butterfly, hold it too tight it will crush,
hold it too loose it will fly...
i hate love...

:: pUnCa GaDiS MeRaJuK ::

Reactions: 
Ape sebab-sebab yang membuatkan seseorang itu merajuk? *especially kaum hawa~

1. bila sms lambat reply sebab anda tengah dalam jamban diketika itu

2. bila seharian tak call die sebab takde kredit, nak topup, poket kering..

3. bila korang "ignore" dia walau sesaat

4. sebab sengaja mengade-ngade tak tentu hala

5. fikir something secara terlalu mendalam, smp salah faham

6. sebab terlalu inginkan perhatian dari kita

7. dari kecik diajar untuk merajuk semata2 untuk mendapatkan sesuatu yg die nak

8. bila misinterpret apa yang kita cakap

9. bila dia nk sesuatu, tapi mintak berkias2.. bila kita xfaham, die merajuk

10. saja nak buat drama ala-ala drama queen baru nak up..

11. time korang nak bergurau, tapi dia kononnya tengah serius

12. expectation terlalu tinggi terhadap golongan lelaki cam kita ni..

13. bila diorang buat salah. untuk mengelakkan bf mengamuk @ marah balik kat diorang

14. bila lelaki tak pandai pujuk, jadikan alasan untuk putus.. gile pe?

15. time kengkawan die takde, korang pun takde.. tapi time kengkawan die ade, korang dipinggirkan takpe plak?

16. sebab korang keluar dengan pompuan lain, walaupun pompuan tu kawan die sendiri atau minah tu dah ada balak..

17. kononnya nak bf diorang sentiasa fikirkan diorang doplohpatjam..

18. sebab diorang tau merajuk tu the sharpest weapon against men..

19. sebab diorang sayangkan bf2 diorang.. ATAU,

20. sebab lelaki tu memang ada buat salah..

:: QuIz AbOuT Me ::

Reactions: 
Kat facebook aku ade bwat satu quiz pasal diri aku, sesape yg betul2 mengenali diri aku je bole dapat 100%. Buat masa sekarang, ada 20++ user yang dah amik quiz ni, tapi takde sorang pun yang dapat full marks!! hahaha... even adik aku pun dpt 37% je.. aduiyai.. btw, congrats kepada 2 orang top scorer setakat ini. tak lain tak bukan, follower blog aku ini sendiri, Ejie dan Afiq Jauhari!! yeyeh!! tahniah2!! kalian memang betol2 mengenali diriku ini.. hahahahaha~

kat bwh ni jawapan kepade soklan2 tu. kalo lepas ni ade org jwb dpt 100%, maknanya da tengok jawapan dari blog aku nie la ye.. hehehe~

1) Ape nickname yg budak2 selalu panggil aku kat court basketball?
a) adam fastbreak
b) adam rebound
c) adam caru
d) adam celak
e) adam kacak

J=D: dapat name sebab aku ske trash talk kat court basketball, celak a.k.a celake!! =p

2) Berapa tahun adam pernah tinggal di Kelantan?
a) 9 tahun
b) 10 tahun
c) 11 tahun
d) 12 tahun
e) adam budak KL dowh... mane main kelantan2 ni..

J=C: 11 tahun dowh.. lama gile!!

3) Ikan kesayangan yang aku bela dari dulu sampai sekarang ialah?
a) Oscar
b) Arowana
c) Toman Bunga
d) Ikan Laga Siam
e) Flowerhorn

J=B: Arowana.. keyword "dari dulu sampai skang".. arowana hidup lame beb, ramai jawab ikan laga siam.. come on la, ikan laga mane idup lebih dari setahun? hhaahaha..

4) Apakah aktiviti adam pada masa lapang?
a) study... sebab adam budak pandai..
b) makan.. sebab nafsu die macam setan
c) melankolik.. hahahaha~
d) merempit tak tentu hala dgn motor BEQ 5713
e) main gitar sambil merenung bulan...

J=E: ade aku cakap kat dlm blog ni, cube tengok post yg lama2 sket..

5) Ape nama teddybear yg ade atas katil adam?
a) Ciciko
b) Cinonet
c) Nanako
d) Maybelle
e) gile gay?

J=A: ciciko.. cinonet=kucing, Nanako=nasuha, maybelle=persona, gile gay? naaaa~

6) Ape kereta yg adam selalu drive untuk melepaskan tensi?
a) Honda CRV
b) Honda Accord 2.0
c) Mercedes
d) Persona SE
e) adam ade motor je, mane ade kete..

J=B: honda accord.. itu kereta rempit, nk bwk awek, gua bwk kereta lain beb.. hahaha~ keyword "drive", so, jawapan wajib la kereta, takkan motor plak.

7) Adam ade blog?
a) http://adamharris.friendster.com
b) http://unbeloveable.blogspot.com
c) http://unbelurveable.blogspot.com
d) http://loserinlife.wordpress.com
e) http://loserforlife.wordpress.com

J=C: reps ipsa loquitor...

8) Ape bakat terpendam adam yg korang rasa dia ada?
a) Bole bwat poem yg sweet gile babi tahap teruk nye.
b) Bole wheelie dan wekang motor dgn selambewr..
c) merenung bulan selama berjam2..
d) menengking orang yang takde bwat salah ape2..
e) adam seorang yg tak berbakat..

J=A: same gak, reps ipsa loquitor, pembaca blog ni mesti taw nye..